Een Vuurplaats biedt de ruimte en aandacht aan mensen die willen resetten en opladen. Aan mensen die hun hoofd willen leegmaken door praktisch bezig te zijn op fysiek en mentaal gebied. Die geen therapeutische sessies willen maar een dag willen besteden aan natuurlijke bezigheden om weer energie op te doen.

Dit kan variëren van moestuinieren tot hout kloven en van yoga tot mindful sleutelen aan meubels en auto’s. Ook kan er een gesprek worden gevoerd met een professioneel begeleider die als klankbord fungeert.

Vuurplaats aanpak

Terug naar de basis

De inzichten in en de positieve uitkomsten van mindfulness, gezonder eten en meer bewegen worden door het Vuurplaatsprincipe in een natuurlijke context geplaatst. Met kennis van het brein en de hedendaagse techniek wordt zichtbaar gemaakt wat de oude filosofen al wisten.

Een hedendaagse interpretatie van eeuwenoude wijsheid

De Vuurplaats heeft met haar programma het voordeel van laagdrempeligheid en inzichtelijkheid. Het programma is meetbaar en wordt gedocumenteerd. Een programma dat beklijft en daardoor een mogelijke terugval tot het minimum beperkt. Sterker: door het aanleren van een techniek kan een terugval nooit meer zo diep zijn als het punt waarop de deelnemer het programma startte. Vergelijk het met het aanleren van fietsen of autorijden: eenmaal aangeleerd zal het nooit meer helemaal uit het systeem verwijderd worden.

Programma-aanbod

Een uniek aanbod van effectieve begeleidingsvormen

Het Vuurplaatsprogramma® houdt de toepassing van een trainingsmethode in waarbij uitgegaan wordt van het zelfherstellend vermogen van de mens en die een harmonieuze verbinding nastreeft met de omgeving. De aanpak, ofwel de trainingsmethode, bestaat uit vier elementen:

 • Hartcoherentie: het trainen van het hartbrein;
 • Actief bezig zijn in de natuur en op De Vuurplaats;
 • Socratische methode: in gesprek gaan met jezelf;
 • Benedictijnse Leefregel: werken en leven met aandacht.

De 4 trainingselementen verhouden zich tot elkaar in een context: het dagprogramma en de groep. Hierdoor worden de elementen met elkaar verbonden zodat het zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd en mentale weerbaarheid en veerkracht zich verder ontwikkelt.

Kenmerken van Vuurplaats-programma’s

Basis zijn de 3 V’s: Veiligheid Vertrouwen Verbinding.
Gericht op verantwoordelijkheid nemen voor eigen situatie;

 • mindset ombuigen van ‘ja maar’ naar ‘ja en’;
 • meetbaar;
 • bewustwording;
 • verdieping;
 • leren en conditioneren door zintuiglijke waarneming;
 • organische persoonlijke ontwikkeling en groei.

Workshops

Help!! Stress in mijn team

Hoe herken ik signalen van stress bij mijn team en wat kan ik doen?

Workshop voor leidinggevenden

Nieuwe visies, nieuwe werkstijlen… het vraagt een andere basishouding van leidinggevenden. Bekend is dat mensen niet graag veranderen. Dat dit spanning en stress veroorzaakt is inherent aan het proces. De één kan echter beter met verandering omgaan dan de ander. Waardoor komt dat?

Wat kan en mag je verwachten van alle betrokkenen bij deze veranderingen? Wanneer toon je geduld en wanneer ben je directief?

Aan het eind van de dag weet u wat u van uw medewerker(s) kunt vragen en hoe u samen een energiek en fit team vormt.

Het programma leert u het volgende:

 • Copingstijlen – hoe gaat iemand om met gevoelens en stress
 • Hoe reageert het brein
 • Welke rol speelt de leiderschapsstijl
 • Welke interventies kan ik inzetten?

Psycho educatie en ervaringsgericht leren

Dag duurt van 9.30 – 16.30 uur

 

 

Hoeveel signalen wil je hebben? Hoe voorkom je een burn-out?

Workshop voor werknemers van een organisatie

Een lampje op je dashboard begint te branden. Wat te doen? Lampje vervangen of de oorzaak opzoeken waarvan het lampje een signaal is? Logisch antwoord: de oorzaak aanpakken.

Stel je voor dat jij de auto bent! Je bent onderweg…. het is druk…. jij bent druk….druk-druk-druk…. het rijden gaat even niet meer zo soepel en je lichaam geeft een signaal af: Er gaat een lampje branden! Ons brein geeft signalen wanneer ons systeem gaat haperen. Dit gebeurt in situaties van verhoogde werkdruk en van stress. Bij rust en ontspanning geeft ons brein andere stoffen af die maken dat we ons tevreden en gelukkig voelen.  Stress is nuttig om ons in leven te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan op tijd wegspringen voor aanstormende fietsers of auto’s. Ons lichaam is dan in staat zelfstandig en zonder bewuste besluitvorming actie te ondernemen. Zo werkt het ook bij  langdurige stress zoals werkdruk, relatieproblemen, zorgen om kinderen, ziekte en financiële zorgen. Een paar voorbeelden die ongemerkt je systeem belasten en wanneer dat langer duurt je lichaam signalen geeft waardoor jij je bewust kan worden dat er (intern)onderhoud nodig is .

Op een eenvoudige manier die iedereen zelf kan, is te leren hoe je om kan gaan met de signalen die je brein al tijdig aangeeft om een gezonde werkdruk  in te regelen en te voorkomen dat je burn-out raakt. Een hoofdstuk uit het instructieboekje voor de mens.

Psycho educatie en ervaringsgericht leren

Dag duurt van 9.30 uur tot 16.30 uur

Coachtraject

Doel: reflecteren en klankborden over eigen inzichten en ontwikkeling
Ondertussen zijn we bijzonder bedreven in het blijven zoeken naar meer en meer. Kijk eens naar wat je hebt en zie je potentieel. Wordt bewust van wat je al bent. Coaches van De Vuurplaats zijn begeleiders  bij wie je kunt reflecteren over jouw bewustwording.  Lichaam en geest zijn één. Het lichaam kan door zijn geaardheid signalen geven aan de geest, die soms teveel in ‘het hoofd’ kan zijn. Zoek en vind balans.
Traject bestaat uit 5 sessies van elk 1,5 uur. Sessies worden gehouden op een locatie van De Vuurplaats. Indien gewenst kan er gewerkt worden met paarden of een wandeling waarbij metaforen die de natuur ons biedt, de inzichten kan leveren.
Verlenging in duur en tijd is mogelijk.

Dagprogramma Resetdag

Doel: dag in de vertraging en waarneming
Voorkom overspanning door met regelmaat een stapje terug te doen en vanuit waarneming van je gevoel en emoties, de keuzes te maken die op dat moment helpend zijn om je accu in een gezonde conditie te houden. De kleine keuzes die je helpen het grote verschil te maken in een evenwichtig levenspatroon. Het gaat hier niet om levensbepalende keuzes!
Wat gezond is moet gezond blijven!!

Basisprogramma

Doel: voorkomen/snel herstel van uitval door mentale overbelasting/PSA
6 dagen verspreid over maximaal 4 maanden

Basisprogramma +

Doel: voorkomen en herstellen van mentale overbelasting/PSA
6 dagen met coaching (+) , verspreid over maximaal 4 maanden

Weer Meedoen

Doel: mensen met een lange afstand tot arbeidsmarkt reactiveren
12 x sessiedagen

Voorbereiding Weer Meedoen

Doel: inzicht krijgen in belastbaarheid op fysiek en mentaal vermogen
? x 1 dagdeel – aanwezig op een Vuurplaats met ontmoeting en contact maken

Teamspirit

1 daagse – Thema vanuit de organisatie vastgesteld
3 daagse – Thema vanuit de organisatie vastgesteld – Bewustwording – Verdieping – Implementeren

Management/Directie Reset

Programma voor 4 tot 5 personen – duur 9 maanden
2 x 2 dagen (incl overnachting) – 1e en 2e fase Bewustwording en Verdieping
3 x 1 dag op een Vuurplaats – 3e fase Implementeren

Maatwerk organisatie

Elementen uit andere programma’s passend gemaakt voor de vragende partij.

De Vuurplaatsen

Boerderij De Hardenbrink

Boerderij De Hardenbrink

Op de Veluwe

Erf De Burgwal

Op de Utrechtse Heuvelrug

Catharina’s hoeve

Midden op de Veluwe

Wie weet een mooie Vuurplaats?

Laat het ons weten!